Author Topic: Plunger Gear Box Problem  (Read 462 times)

Offline Drew Back

  • A's Best Friend
  • ***
  • Join Date: Jun 2014
  • Posts: 172
  • Karma: 0
Plunger Gear Box Problem
« on: 14.12. 2014 17:48 »
Got my 55A10 plunger running great shifts like a dream with only one problem..Going from first to second it shudders and slips also from 3rd to fourth same thing..Took it all appart(gear box that is)only noticed the bottom 2 tranny bolts were really loose all else inside looks brand new..Could this be a primary problem/cush drive slippage have not checked any of that stuff yet..

Online muskrat

  • Global Moderator
  • Wise & Enlightened
  • **
  • Join Date: Jul 2009
  • Posts: 8270
  • Karma: 106
  • Lake Conjola NSW Oz
    • Shoalhaven Classic Motorcycle Club Inc
Re: Plunger Gear Box Problem
« Reply #1 on: 14.12. 2014 18:54 »
G'day Drew.
But its OK from 2nd to 3rd  *????*
It sounds like a clutch thing. Make sure the pressure plate is lifting squarely and the springs are tight enough.
Cheers
'51 A7 plunger, '57 A7SS now A10CR,  '83 CB1100F, 88 FXST .
Australia
Muskys Plunger A7

Offline duTch

  • Ricketty Rocketty Golden Flashback
  • Wise & Enlightened
  • *
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 4540
  • Karma: 41
Re: Plunger Gear Box Problem
« Reply #2 on: 14.12. 2014 19:11 »

 That sounds like a thing I have too, but not all the time and maybe just at 1st gear liftoff.....feels like a clutch thang ....but odd that yours does it between those two changes.....haven't fully bothered to investigate mine
Started building in about 1977/8 a on average '52 A10 -built from bits 'n pieces never resto intended -maybe 'personalised'
Have a '74 850T Moto Guzzi since '92-best thing I ever bought doesn't need a kickstart 'cos it bump starts sooooooooo(mostly) easy
Australia

Offline Drew Back

  • A's Best Friend
  • ***
  • Join Date: Jun 2014
  • Posts: 172
  • Karma: 0
Re: Plunger Gear Box Problem
« Reply #3 on: 14.12. 2014 22:10 »
I think I got it ..Clutch hub nut backed off and was very loose..Tightened that and bent tab washer tightened primary chain which was a little loose..I took her for a spin and no more problem..I guess it ended up being the clutch hub shifts like a dream very smooth now..Gotta love these old things..

Offline duTch

  • Ricketty Rocketty Golden Flashback
  • Wise & Enlightened
  • *
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 4540
  • Karma: 41
Re: Plunger Gear Box Problem
« Reply #4 on: 14.12. 2014 23:36 »

 Something else for me to check on, though mine's been doing it since I got it back on the road,  and I've been inside the basket a few times- fairly sure I checked but will keep it in mind. .. But am also thinking I may need some of those oversize rollers that Tom? was after the other day. ...
Started building in about 1977/8 a on average '52 A10 -built from bits 'n pieces never resto intended -maybe 'personalised'
Have a '74 850T Moto Guzzi since '92-best thing I ever bought doesn't need a kickstart 'cos it bump starts sooooooooo(mostly) easy
Australia