Author Topic: Pipes discolouring On my A10  (Read 999 times)

atener

  • Guest
Pipes discolouring On my A10
« on: 07.12. 2008 21:06 »
I have a problem with the l/h downpipe discolouring (blueing)
I have a single carb fitted . The plugs look ok, runs  great,
Is there a simple answer to this problem.Thanks..
Good Advice
0
No reactions

Offline LJ.

  • Peterborough UK.
  • Wise & Enlightened
  • *
  • Join Date: Jun 2006
  • Posts: 1403
  • Karma: 15
  • The Red A10!
    • LJ's Website!
Re: Pipes discolouring On my A10
« Reply #1 on: 07.12. 2008 21:34 »
Hmmmm sounds very much like an induction bias problem... the left hand bluing pipe is very hot/lean mixure while the right hand pipe is running correctly. Check the port by removing air filter and opening the throttle,  putting a mirror next to the inlet of carb and seeing if there is any obstruction, just a small amount of exposed gasket is enough to divert more mixture to the right side and starving the left side. Failing that you may need to get or make a special gasket that would lean the carb slightly to the left cylinder.

Hope this helps!  *smile*

Oh.. and there are posts discussing the induction bias problem...
Good Advice
0
No reactions
Ride Safely Lads! LJ.
**********************
1940 BSA M20 500cc Girder/Rigid- (SOLD)
1947 BSA M21 600cc Girder/Rigid-Green
1949 BSA A7   500cc Girder/Plunger Star Twin-(SOLD)
1953 BSA B33  500cc Teles/Plunger-Maroon
1961 BSA A10  650cc Golden Flash-Blue
1961 BSA A10  650cc Golden Flash-Red

Offline mike667

  • A's Best Friend
  • ***
  • Join Date: Nov 2008
  • Posts: 213
  • Karma: 0
Re: Pipes discolouring On my A10
« Reply #2 on: 07.12. 2008 21:52 »
I have a problem with the l/h downpipe discolouring (blueing)
I have a single carb fitted . The plugs look ok, runs  great,
Is there a simple answer to this problem.Thanks..

LJ's advice is sound and i would  look at that AND if both plugs are the same burn wise - blue usually does mean a lean burn

- that being said i once was wondering the same thing about some pipes i had on my norton a while ago and  was told not to have to much worry if the plugs were burning correct (esp for a single carb bike)  as  the chrome quality was inconsistent from pipe to pipe manufacturing and it could be as simple as that
Good Advice
0
No reactions